29 Ocak 2011 Cumartesi

Bir Gencin İngilişçe ile İmtihanı

"Bu selim kütür kütür yazarken res dingili nerelerde dolaşıyor?" demiş olabilirsiniz son 2-3 haftadır. Efendim şimdi şöyle ki; finalleri atlatmayı müteakip önümüzdeki sene için yaptığımız plan çerçevesinde peşpeşe TOEFL ve GRE adlı sınavlara girmiş bulunuyoruz. Bugün GRE'yi hallederek özgürlüğümü geri almış bulunuyorum. Takip eden günlerde tarafımdan yoğun yazı girişi olabilir, zira aklımda biriken çok şey var, korkmayınız.

Bu arada lafı geçmişken sınavlarla ilgili de bir kaç satır bilgi vereyim, olur da birine faydamız dokunur belki.

TOEFL: Her iki sınava da ETS'in sitesinden kaydolunuyor. TOEFL en bilinen İngilizce yeterlilik sınavı ve neredeyse her alanda geçerliliği var. Her biri 30 olmak üzere toplamda 120 puan üzerinden. Sonuçlar 2 hafta gibi bir sürede geliyor.

Bu TOEFL denen meret 4 kısımdan oluşuyor. Sırasıyla;
- Reading (en alakasız konularla ilgili metinler ve okunan parçayla ilgili test soruları),
- Listening (ıvır zıvır konularda muhabbet eden lavuk Amerikalıların ne dediklerini anlayıp, not alıp, test sorularını cevaplamak),
- 10 dakikalık bir ara,
- Speaking (verilen konular, metinler ve sesli kayıtlar üzerine konuşmaca)
- ve Writing (1 konu üzerine düşündüklerini min. 300 kelime ile yazmak. Bir metin okuyup, alakalı bir kayıt dinleyip üzerine bağlantı kurmak ile ilgili 150-225 kelimelik yazı yazmak.) kısımlarından oluşuyor.
Genel olarak tekniğine hakim olunup, taktikleri bilinerek rahatlıkla yapılabilecek bir sınav. Çok kasacak bir durum yok ama her kısım için, özellikle de Speaking için pratik yapmak çok faydalı olabileyor. Olur olur.

GRE: Geldik zurnanın zırt dediği yere. Bu sınav sadece Amerika'da yüksek lisans eğitimine başvururken gerekiyor. Yazma kısmı 6 üzerinden değerlendirilip sonucu 2 hafta içinde geliyor. Sözel ve Sayısal kısımlar 800'er puan üzerinden değerlendirilip, hemen sınav sonunda sonuçlar görünüyor.

GRE 3 bölümden mütevellit bir imtihan olup, daha fazla çalışma ve azim gerektiriyor. Bölümler sırasız bir şekilde geliyor ve şöyleler;
- Analytical Writing (önce bir ifadeyi inceleyip şusu eksik, busu olmamış şeklinde b.k atmaca, akabinde TOEFL'dakine benzer herhangi bir konuda yazmaca. Kelime limiti yok.)
- Verbal (İngilizce'nin en alakasız, en dip köşe, en gündelik hayatta kullanılmayan kelimeleri ile ilgili farklı şekillerde sözel sorular ve okuduğunu anlama kısmı. Sağlam bir çalışma ve istenen puana göre değişse de en azından bir 200-300 kelime ezberlemeyi gerektiriyor. 30 soru 30 dk.)
- Quantitative (Türkiye'de mühendislik ve/veya ortalamanın üstünde lise matematik eğitimi alan bir kimsenin rahatça yapabileceği, ufak tefek tuzakları olmasına rağmen genelde kolay bir bölüm. 28 soru 40 dakika)

Daha detaylı bilgi ve akla takılan sorular için elimden geldiğince yardımcı olmaya da çalışırım. Ama genel olarak sınavlar böyle. (Bilgi için, TOEFL sonucum gelmedi daha, GRE Verbal:310, Quantitative:800, An. Wr. daha belli değil. Belli olunca editlerim artık.)

Dediğim gibi, bu hengameyi de atlattık bakalım. Artık blogumuza daha bir ilgi gösterme vakti.

Not: selim lolo yapma, hayırlı yolculuklar...

Keyifli Edit: TOEFL'ı da kitlemişim. 102 (R:28 L:26 W:25 S:23) puanla geleceğe artık daha umutla bakıyorum. İyi ki varsın ETS, iyi ki varsın İngiliş...

4 yorum:

  1. Şimdi onu bırak da bu puanla nereye giriyorsun onu söyle. Okuldan kaç puan geliyor ?

    YanıtlaSil
  2. Ya okuldan pek bir şey gelmiyo da işte Oklahoma İlahiyat ya da Arizona Mütercim Tercümanlık olacak gibi duruyor.

    YanıtlaSil
  3. Bizim komşunun kızı geçen yıl North Carolina ezcacılığa girdi, düşünürsen bir sorayım. Bizim bir akraba da Colorado radyo ve televizyon açık öğretimde okuyor, ortam süpermiş tam öğrenci şehri diyor aklında bulunsun reis.

    YanıtlaSil
  4. Eyvallah hacı abi, balımsın...

    YanıtlaSil