26 Ocak 2011 Çarşamba

Süper olmayan liglerimiz

Doğal olarak süper ligin gölgesinde kalan, bu yüzden ne kadar takip edildiğinden emin olamadığım Bank Asya birinci ligde, bu yıl fırtına gibi bir sezon yaşanıyor. Sezonun ilk haftalarında Denizli koptu gidiyor derken şu anda beşinci sırada. Gerçi beşinci sırada olmasına rağmen lider Çaykur Rize'yle arasında sadece iki puan var. Benzer şekilde dokuzuncu sıradaki Mersin İdman Yurdu bile liderin sadece 7 puan gerisinde. Takımlar sırasıyla Çaykur Rize, Ordu, Samsun, Bolu, Denizli, Gaziantep Belediye, Tavşanlı Linyit, Kayseri Erciyes, Mersin İdman Yurdu, diye gidiyor. Sezonun ikinci yarısı yine fırtına gibi bir çekişmeye gebe.

Bu ligdeki futbol kalitesi geçtiğimiz sezonlara göre epey düzeldi diyebilirim. 2004-2005 sezonunda Bursaspor süper lige çıkmak üzereyken Ali Sami Yen'de İstanbul BB deplasmanına geldiğinde "10.000 Bursa'lı gelecekmiş, güzel tribün olur kesin" diyerek gittiğimiz maç açık ara hayatımda izlediğim en kötü futbol maçı olarak kayıtlara geçmişti. Tribün güzeldi evet, ama lider olan Bursaspor aradaki puan farkına rağmen 0-0 biten devre arasında soyunma odalarına giderken yuhalanmıştı. "Bir daha tövbe, Galatasaray düşene kadar ikinci lig maçına adımımı atmam" derken 2007-2008 sezonunda play-offların İstanbul'da olması ve Eskişehir, Sakarya, Bolu gibi tribün potansiyeli olan takımların play-offlara kalmasıyla yeminimizi bozmak zorunda kalmış; hem tribün hem de futbol olarak gayet doyurucu üç maçı izleme fırsatı bulmuştuk.

Gönlümden ilk olarak renkli ve sağlam tribünlere sahip Karşıyaka ve Mersin İdman Yurdu'nun çıkması geçiyor, ne yazık ki şu anda pek fazla şansları yok. Belki ucundan play-off'u zorlayabilirler. Üçüncü olarak yeni bir renk getirmeleri dileğimle Bolu veya Ordu'yu görmek istiyorum süper ligde, olmadı Samsun veya Adana. Çaykur Rize, Denizli, Kayseri Erciyes gibi sıkıcı takımlar aman bizden uzak olsunlar.

2. lig (sıralamadaki üçüncü lig tabi ki) ise bu yıl kırmızı ve beyaz grup diye iki gruba ayrıldı. Sezon sonunda her iki grubu lider bitiren takımlar otomatikman Bank Asya'ya çıkacaklar. Gruplarında ikinciden beşinci sıraya kadar olan takımlar kendi aralarında bir play-off oynayacak, ve her iki grubun play-off şampiyonu aralarında Bank Asya'ya çıkacak üçüncü takımı belirleyecek maçı yapacaklar.

Beyaz gruptan çıkmasını dilediğim tek takım tabi ki Göztepe. Her ne kadar tribünsel olarak pek anlaşamasak ve zamanında iki takım arasında ciddi mevzular yaşanmış olsa da, Göztepe gibi bir camianın tepeden üçüncü ligde olmasına gönlüm ciddi ciddi el vermiyor. Süper lig'den amatöre kadar düştüler, şimdi ise 2. lig beyaz grubun lideri konumundalar. İsyan marşı'nda söylendiği gibi, ıssız kuytu köşelerden dönün artık ! Sahiden, ne müthiş bir marştır o. Yıllardır dinliyorum, tüylerimin diken diken olmadığı tek bir sefer olmadı.

Kırmızı grup'da ise gönlümüz birden çok takımdan yana. Türkiye'nin ilk 10-15 tribününe rahatlakla girecek 3 takımın burada yer alması gerçekten yürek buruyor. Kocaeli, Adana Demir ve Sakarya'yı bir an evvel layık oldukları yerde görmek istiyorum artık. Sakarya ve Adana Demir'in ciddi bir play-off şansı var, sezonun ilk haftalarında son sıralardan kopamayan Kocaeli de kendine geldi ve 9. sırada. Bu yıl biraz zor gözükse de 1-2 seneye Bank Asya'ya döneceklerini düşünüyorum.

3. ligle ilgili enteresan ve bahsetmeye değer tek şey, ne yazık ki her üç grubun en son sıralarında yer alan takımların (Malatya, Erzurum, Zeytinburnu) dönem dönem birinci ligin gediklisi haline gelmiş takımlar olmaları. Erzurum hayatımda gördüğüm en renkli deplasman tribülerinden biri olarak yer etmiş hafızamda. 1999-2000 sezonu olması lazım, Ali Sami Yen'deki Erzurum tribünlerinde davul, zurna, halay ne ararsanız vardı. Sanki maçtan çıkıp komple tribün olarak düğüne gidecek gibiydiler. Fark yemişlerdi, ama keyiflerini bozmamışlardı. Onlar da umarım bir an evvel kendilerine gelirler. 3. ligden 2. lige çıkması muhtemel takımlar arasında Hatay, Gaziosmanpaşa ve Afyonkarahisar göze çarpıyor. Son ikisinin kendi çapında renkli tribünleri var, ama Hatay hakkında pek bir bilgim yok. Belki sevgili Antakya'lı kardeşimiz Görkem bizi bu konuda aydınlatır ?

Evet, bu kadar analizin sonunda bir de gönlümden geçen süper lig'i yapayım dedim. Herkes bayılır bu listeyi yapmaya, ben de okul sıralarında veya kitap arkalarında yaptığım listeyi biraz olsun resmiyete dökeyim. Takımları alfabetik olarak dizdim.

İdeal Süper Lig

Adana Demirspor
Ankaragücü
Antalyaspor
Beşiktaş
Bucaspor
Bursaspor
Diyarbakırspor
Eskişehirspor
Fenerbahçe
Galatasaray
Giresunspor
Göztepe
Karabükspor
Karşıyaka
Kocaelispor
Mersin İdman Yurdu
Orduspor
Sakaryaspor
Trabzonspor
Zonguldakspor

20 takım oldu, farkındayım. Yalnız yazarken bile heyecanlandım, şöyle bir lig olsa düşme kalkma olmasa ne muazzam olurdu be. Bir tane boş takım yok, neredeyse her takımın ezeli rakibi ebedi dostu (!) var. Şu an hali hazırda süperligde bulunan ikililere ilaveten Karabük-Zonguldak, Göztepe-Karşıyaka, Giresun-Ordu, Kocaeli-Sakarya, Adana-Mersin maçlarının tadından yenmezdi. İnşallah bir gün nasip olur bizlere böyle fırtına gibi bir süper lig.

2 yorum:

  1. Tarzanlar olmadan olmaz selimim

    YanıtlaSil
  2. Kasim Manisa'ya Hakan Şükür'ün rekoru kırdığı yer olması, Fener'i beşledikleri maçta bizlere yaşattıkları sevinç, ve tabiki senden dolayı ciddi bir sempatim olsa da yine bu listeye girecek sağlam bir tribünü olduğunu söyleyemeyiz.

    YanıtlaSil