28 Ocak 2011 Cuma

The Firm

Bir iki hafta önce I.D. ile konuya giriş yapmıştık. 1989 yapımı, The Firm, tribün veya holiganlık konulu filmlerin öncüsü konumunda. Hikayesi gerçekçi, sahneleri gayet doğal ve inandırıcı. Sağlam bir film. Holiganlığı övmeden veya yermeden, olduğu gibi net bir şekilde anlatmış. Yönetmen Alan Clarke 'ın daha önce adını duyduğum Made in Britain ve Scum isimli filmlerini bir ara denk getirip izlemeyi düşünüyorum, öyle tahmin ediyorum ki This Is England havasında filmler. Niye bilmiyorum ama böyle zor toplum, sorunlu gençlik filmlerini acaip seviyorum.

Neyse biz The Firm'e geri dönelim. Hikayenin gerçekliği bir yana, oyuncuların hepsi inanılmaz bir iş çıkartmış. Özellikle de başroldeki Gary Oldman. Zaten Vincent Cassel'le beraber en favori aktörlerimdir. 6-0'ın canlandırmasını çekseler oturup izlerim. Oldman'nın filmdeki karakterinin daha sonra Leon'da oynadığı "Stansfield"a direk ilham kaynağı olduğunu düşünüyorum. İkisi de benzer tipte, özetle mükemmel performanslar.


Filmde, West Ham United'ın ICF (filmde Inter City Crew olarak geçiyor, aslı Inter City Firm), Millwall'ın Bushwackers (filmde Buccaneers olarak geçiyor) ve isim vermeden Birmingham Zulus arasındaki mevzular anlatılıyor.

Euro 1988 için birlik olalım toplantısı, minibüs baskını, Oldman'ın karakteri Bexy'nin odası, Bexy'nin ailesiyle yaşadığı sıkıntılar, en sondaki baskın sahnesi filmde en akılda kalıcı ve güzel işlenmiş detaylar. Filmde futbol topunu bir veya iki kez görüyoruz, onu da belirteyim. Meraklısı kaçırmasın derim.


"Let's put a smile on you."


*
Jet hızıyla bir edit geldi, eklemeyi unutmuşum. Tribün konulu filmlerde hiç birine başrolde olmayıp, her filmde yer almayı başaran tek bir takım ve tayfası var: Millwall Bushwackers. Bunu da dip not olarak düşelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder