14 Ocak 2011 Cuma

I.D.

Futbol filmlerine The Damned United" ile giriş yapmışken tribün konulu filmlerden devam edelim. 1995 İngiliz yapımı I.D. filmi, benzer temalı filmler olan Football Factory ve Green Street Hooligans 'dan hikayenin ilerleyişi bakımından biraz ayrılıyor. Bahsi geçen iki filmde de ana karakterler tribün grubunun neferleri iken I.D. filminde başrollerde polis memurları var.

I.D. 'de, hayali Shadwell takımının tribünü, İngiliz holiganizminin namına yakışır bir şekilde ortalığı kasıp kavuruyor ve hükümet dahil herkese illallah dedirtiyor. Son bir çare olarak dört polis memuru grubun arasına karışarak grubu içten çökertmekle görevlendiriliyorlar. İçlerinden birisinin bu yeni girdiği ortama kendini biraz fazla kaptırmasıyla ve orada bulunma sebebini yavaş yavaş unutmasıyla olaylar gelişiyor.



Bahsi geçen karakterin değişimini oldukça başarılı bir şekilde ele almışlar bana kalırsa. Oyunculuklar genel olarak gayet iyi, futbol-tribün-holiganizm üçgenindeki kaynağını ve mantığını bir türlü çözemediğimiz fakat bağımlılık yaratan adrenalin fırtınasını da gerçekçi bir şekilde yansıtmışlar. Zaten bu tip filmlerdeki en önemli detay da bu bence.

Filmdeki isimler hayal ürünü olsa da "Demir Lady" Margaret Thatcher döneminde hükümetin tribün gruplarını içten çökertmek için aynı yönteme başvurduğunu söylemek gerek. Tribündergi'nin ilk sayısında bu konuyla ilgili çok güzel bir yazı vardı, bir şekilde bulabilirsem paylaşacağım burada.

Filmi bulmak biraz zor, torrentte falan bulamamıştım hatta. Şansa amazon'da denk gelip The Firm ile beraber sipariş etmiştim, iyi ki de etmişim.

Yakın zamanda benzer konulu diğer filmleri de yazmak istiyorum, özellikle The Firm ve Green Street Hooligans hakkında yazılacak çok şey var zaten.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder